هادی صادقی
متولد ۱۳۴۱ در کرمانشاه و پژوهشگر کلام جدید می‌باشد. ‌هادی صادقی در رشته ریاضی و فیزیک تحصیل کرد و پس از انقلاب، در رشته الهیات در دانشگاه ادامه تحصیل داد. بیشتر...
سروش دباغ (ویدئو کنفرانس از کانادا)
ایشان همانند پدرشان، دكتر عبدالكريم سروش ابتدا در دانشگاه تهران دكتري داروسازيش را گرفتند. پس از آن به صورت جديتر فلسفه را دنبال كردند و نزد پدرشان بسياري از علوم فلسفی را آموختند. بیشتر...
چند سالی است که می توان به راحتی از دوستی میان دختر و پسر در ایران صحبت کرد بدون آنکه در عرف خدشه ای به عفت ارزیابی شود. اما حدود دو دهه پیش شرایط به هیچ عنوان اینگونه نبود. چندان بالاوجه نیسته که وضعیت پذیرش همباشی زن و مرد را همچون وضعیت دوستی در دو دهه قبل بدانیم.
همباشی یا ازدواج سفید میراث انحلال روابط رسمی سنتی میان زن و مرد است. قریب به دو قرن است که مدل های سنتی روابط میان زن مرد در اروپا و آمریکا رنگ باخته و این تغییر در مناسبات میان زن و مرد از طریق رسانه به کشورهایی همچون ما در حال انتقال است.
اکنون همباشی، به عنوان زوجیت و تعهد متقابل زن و مرد، بدون هرگونه عقد رسمی، به دلایل مختلف در حال گسترش است. مشکلات اقتصادی و ریسک تامین مالی خانواده بسیاری از مردان را به این نوع خانواده متمایل کرده است. موارد مشابه دیگر نیز زنان را به این زوجیت متمایل نموده و یا شاید مجبور ساخته است.
در هر صورت بحث از موجه بودن، قانونی بودن، شرعی بودن یا مواردی ازین دست مباحثی است که اخیرا با جدیت بیشتری مد نظر قرار می گیرند. برخی همچون دکتر سروش دباغ با توجه به ادله اخلاقی آن را مجاز دانسته و فاقد هرگونه قبح اخلاقی و یا حتی دینی می دانند. در مقابل، دیدگاه دینی که معتقد به اجرای اصول عملی دین در جامعه است، این نوع زوجیت را ذیل قوانین زوجیت و نحوه ارتباط زن و مرد در اسلام نادرست دانسته و مخالف به رسمیت شناختن آن در جامعه است.
در این درس-گفتگو این دو نوع دیدگاه را با نمایندگی حجت الاسلام هادی صادقی و دکتر سروش دباغ به بحث خواهیم گذاشت و اعتبار اخلاقی و دینی این سبک از رابطه میان زن و مرد را بررسی خواهیم نمود.
گزینه مورد نظر خود را انتخاب کنید